Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Чикаго завърши фолклорният фестивал “Верея"

Фолклорен фестивал
Снимка: Елена Цанева
В Чикаго завърши най-голямото културно събитие на българските имигрантски общности в Северна Америка. Това е петото издание на фолклорният фестивал “Верея" под мотото " Фолклорът е магия".

 Два дни българските танцови състави и певчески групи  се надиграваха и надпяваха вместо на поляните край Копривщица в препълнена зала край Чикаго. Не смолянските “101 каба гайди” , а  "101 каба гайди” от Ню Йорк  пренесоха публиката през океана,  звучаха гласовете на народен хор  “Малката България “  от Чикаго и “  Българските гласове”  на  певиците от Сиатъл. Професионалисти и аматьори от Лос Анджелис, от Минеаполис от щата Минесота , Бостън, Сент Луис, Детройт, от Торонто, Канада  тропаха хора и ръченици. Някой го нарече  американската Копривщица.

Започнало преди 5 години с 4 състава  и около  100-тина участници , сега най-мащабното културно събитие  на българските имигранти в Северна Америка се радва на невероятна  популярност.Тази година в него участвуваха близо 40 състава и почти 600 изпълнители от Канада и САЩ. Фолклорен клуб “Верея” и главният организатор  Константин Маринов и тази година предложиха  невероятна  огранизация. Въпреки ,че финансирането   си остава сериозен  проблем организаторите казват, че нямат  намерение да се отказват. А участниците преодоляват огромни разстояния, идват на собствени разноски, но не искат да пропуснат преживяването да усетят магията на българския фолклор и магията на този невероятен имигрантски  фестивал за който публиката казва:
   “Аз съм Даниела Петрова, а това е дъщера ми Димана.За първи път присъствуваме на този фестивал и сме много развълнувани. Даже на моменти просто ми се хасълзиха очите от всичко,което видях.От настроението,от желанието, от цялостната атмосфера,която са създали.Благодаря на всички участници, че пресъздадоха такава приятна обстановка и най-вече ме накараха  отново да почувствувам България независимо,че съм на много километри от нея.
Участниците в петия фолклорен български  фестивал  "Верея" в Чикаго си пожелаха до нови срещи с огромно нашенско хоро, което всички в препълнената зала заловени за ръце  изиграха заедно.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени