Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Киев се провежда международна конференция в подкрепа на Украйна

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Необходимо е Украйна да разработи и изпълни свой "план Маршал" с ЕС за възстановяването на икономиката на страната, заяви днес украинският премиер Арсений Яценюк на Международна конференция в подкрепа на Украйна. Той очерта перспективните сфери на взаимодействие на Украйна и ЕС, сред които са енергийният сектор, селското стопанство и образованието.

При откриване на конференцията президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че Минските споразумения трябва да бъдат изцяло изпълнени, но предупреди, че войната в Донбас може да започне всеки момент. Според него в настоящия момент Киев води борба на два фронта:

Всеки ден водим война в Украйна на два фронта: единият е борбата да запазим мира, независимостта и териториалната цялост. Другият е борбата да оцелеем икономически, да изкореним корупцията и да осъществим цялостните, изключително болезнени реформи.

На конференцията държавите-донори обявиха планове за подкрепа на Украйна. Канадското правителство съобщи, че е отпуснало хуманитарна помощ на Украйна в размер на 50 милиона долара.  

Американският вицепрезидент Джоузеф Байдън съобщи в телемост, че Вашингтон отпуска още 18 милиона долара хуманитарна помощ на Киев. Така осигурените от САЩ помощи достигнаха 450 милиона долара от началото на кризата в Украйна и още 1 милиард долара кредитни гаранции.

На конференцията в Киев участват 500 гости от 50 държави. Сред тях са председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и еврокомисарите по енергетиката и по регионалната политика и европейската интеграция Марош Шевчович и Йоханес Хан.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна