Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Богданов: В България няма цялостна семейна политика

Снимка: Кирчо Стоичков

Приветстваме усилията на правителството за повишаване на ефективността на семейните помощи за деца, които ще бъдат обсъждани с промените в Закона за семейните помощи, но в същото време считаме, че тези промени в законодателството трябва да следват една обща философия и дух в подкрепа на родителите и семействата. Това, за което настояваме е да има един реален семейно ориентиран подход и цялостна семейна политика с ясни цели и мерки и много ясно заложени средносрочни и дългосрочни цели за това какви да са усилията за подкрепа на най-уязвимите семейства и как семейството да може да се справя с трудностите, които преживява. Това каза изпълнителният директор на Националната мрежа за децата Георги Богданов в интервю за предаването "Преди всички".

В България няма цялостна семейна политика, посочи още той:

Има много нерешени въпроси, които трябва да бъдат решени. Например, решенията, свързани с жилищната стратегия и приемане на план за действие към тази жилищна стратегия, която е приета през 2004-та година. Системата за закрила на детето е изключително претоварена и доста неефективна в големи области, тъй като на един социален работник му се падат средно над 111 случая, което не е възможно да обработи един човек. Нормативът е около 25 случая на семейства. Има големи промени, които трябва да бъдат направени.


По отношение на отпадналото предложение за обвързването на подоходния критерии за получаване на помощта, Богданов коментира, че ако това правило беше прието, щеше да се увеличи броят на семействата, които имат право на семейни помощи:

Помощите се обвързват по друг критерий, който е доста по-нисък, отколкото минималната работна заплата. В крайна сметка поскъпването на живота е изключително високо в страната ни и затова ние считахме, че трябва да се дадат повече ресурси за българските семейства, за да могат да отглеждат по-добре децата си.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна