Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиера в Австрия на СД „Опасна лунна светлина” на пианистката Донка Ангачева

БНР Новини
Донка Ангачева
Снимка: личен архив

По покана на немската фирма „Арс Продакшън”, българската пианистка Донка Ангачева записа през тази година диск със заглавие „Опасна лунна светлина”. В  него са включени три клавирни концерта - забележителният цикъл на Астор Пиацола „Годишните времена на Буенос Айрес”, аранжиран за този състав от Хосе Брагато, „Концертна вечер” от Нино Рота и „Варшавски концерт” от Ричард Адинсел. Записите са под  диригентството на Щефан Фраас с Вогтландската филхармония. Именно тази програма бе в основата на концерт й на 24 април в Енс, Австрия. Творбите от тази музикална вечер ще се изпълнят на новия модел роял Бьозендорфер, VC 280. Както знаем, клавирните модели на тази фирма са почти изцяло ръчно направени, което допринася и за тяхната особена топлота на тона.
По повод премиерата на компактдиска „Опасна лунна светлина”, чиято солистка е нашата пианистка, виенският вестник „Вийнер цайтунг” публикува изключително ласкава статия, в която се казва, че в настоящата музикална интерпретация композиторът Адинсел се доближава до Рахманинов, а ефирният клавирен концерт на Нино Рота придобива поетичност и лекота под пръстите на Донка Ангачева - една ефирност, която човек открива и в такива автори като Франсис Пуленк.

Повече за представянето и подготовката на диска ще научите от интервюто на Цвета Димитрова с пианистката, която ни предостави и няколко записа от новия си СД.





Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна