Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руската централна банка понижи със 150 базисни пункта основната лихва в страната до 12,5%

След края на днешно редовно заседание Централната банка на Русия намали основните си лихвени проценти за трети път през тази година и заяви, че е готова да продължи и занапред да облекчава паричната политика. Това сякаш е знак, че финансовата система на страната успя да се стабилизира само пет месеца след валутната криза, предизвикана от западните санкции спрямо Москва и от драматичния спад на петролните цени.

Централната банка намали основния си лихвен процент със 150 базисни пункта до 12,5% и заяви, че ще продължи и занапред да намалява лихвените нива с оглед забавяне на инфлацията в страната.

По-ниската лихвена ставка сякаш беше очаквана, след като в последно време руските власти нееднократно заявиха, че вече е преодоляна най-лошата част от икономическата криза в Русия, причинена от западните санкции и от по-ниски цени на петрола.

Днешното решение на РЦБ вероятно има за цел да ограничи и резкия отскок (поскъпване) на руската рубла в последно време, който заплашва да подкопае повишената конкурентоспособност на руската индустрия.

Рублата, която поскъпна с около 55% спрямо долара от рекордното дъно, достигнато в края на 2014-а година, се повиши слабо и сега се търгува спрямо долара на ниво от 51,23 рубли спрямо ниво около 51,75 преди решението на Централната банка.

Банката цитира като причина за днешното решение както по-силната рубла, така и стабилизиращата се инфлация в страната, прогнозирайки, че инфлацията ще се понижи под 8% към април 2016-а година и ще достигне целевото ниво на РЦБ от 4% през 2017-а година.

Следващото редовно заседание на Руската централна банка е насрочено за 15-и юни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна