Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Васил Каракостов: Сливането на "Св. Иван Рилски" с "Александровска болница" ще ни съсипе

Снимка: БГНЕС

Сливането на болниците "Св. Иван Рилски“ и "Александровска" може да бъде пагубно за нас. Това каза за "Хоризонт“ в предаването "Нещо повече“ доц. Васил Каракостов, началник на отделение по Гръбначна неврохирургия в болница "Св. Иван Рилски“:

Във времето, в което Клиниката по неврохирургия беше в "Александровска болница“, това беше период, в който условията, както за пациентите и лекарите, така и като наука бяха, много лоши и не отговаряха на никакви изисквания.

В настоящия момент сме най-съвременно оборудваната болница. Това не е само за клиниката, в която аз работя. "Александровска болница“ е в едно незавидно финансово състояние. На нас не ни е ясно защо водещи хирурзи, генериращи много пациенти, участват в едно здравно заведение, което е с изключително лош финансов резултат.

Според доц. Каракостов реформа в здравеопазването трябва да има, но не е съгласен с отстраняването на директора на "Св. Иван Рилски“:

Поддържам изпълнението на реформа в българското здравеопазване, защото има лечебни заведения, които извършват, според техните отчетни документи, 1500 оперативни интервенции на гръбнак. Това е невъзможно, ако съберем нашите и тези на "Пирогов“. Това са 3 млн. лева. Тези болници ограбват Здравната каса. Затова аз съм "за“ реформата, но в случая отстраняването на директора на "Св. Иван Рилски“ е защото той не беше съгласен с обединението.

Той смята, че лекарите на болницата ще продължат да протестират, защото се чувстват несигурни за своето бъдеще: Ние се опасяваме от това, че тази болница ще се разбие. Министърът на здравеопазването е заявил, че ще има само намаляване на административния персонал. Хората не са сигурни в своето бъдеще и, най-вероятно, ще продължат да протестират.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна