Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Субхаш Гойал: Икономическото възстановяване на Непал ще отнеме години

| обновено на 02.05.15 в 11:07
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Властите в Непал обявиха, че не вярват да открият още оцелели от катастрофалното земетресение преди седмица, съобщи Франс прес. До момента е потвърдена гибелта на повече от 6 600 души. Хиляди са в неизвестност,сред тях около 1 000 европейски граждани. Над 2,8 милиона души са напуснали домовете си.

Икономическото възстановяване на Непал ще отнеме години, категоричен е президентът на Индийската асоциация на туристическите оператори Субхаш Гойал в интервю за предаването „Събота 150“:

Непал е много голям туристически център и туризмът носи милиарди на страната. Годишно Непал се посещава от около половин милион туристи. Последният път, когато имаше такова опустошително земетресение, около 6 милиона долара бяха загубите само за бизнеса, но сега нещата са още по-страшни. Знаете, че изключително ценни културни паметници пострадаха от земетресението и на практика са разрушени.

Салейндра Тапа от Непалския червен кръст обясни, че организацията е много заета с различни спасителни дейности: Хиляди доброволци са разположени на терен и помагат на нуждаещите се. Разполагаме с около 23 хиляди доброволци. 28 спасителни екипа са разположени в най-засегнатите райони на Непал. В момента се борим с много предизвикателства. Над 500 хиляди души са загубили домовете си и всеки от тях очаква помощ от нас. Много трудно е да достигнем всички нуждаещи се. Имаме ограничени запаси от материали, някои от които трябва да бъдат раздадени на по-късен етап. Много засегнати очакват, че те единствено трябва да получат подкрепа.

Директорът на Дирекция "Международно сътрудничество" в БЧК Николай Тодоров посочи, че напълно разрушените сгради са над 140 хиляди: Въпреки, че до момента се казва, че жертвите са 6600, никой не знае какво се случва извън Катманду. Цялата инфраструктура е нарушена. Извън Катманду има надеждна връзка само чрез сателитни телефони, т.е. пълния размер на трагедията не само че не можем да си го представим, но и в самия Непал все още не е ясен. Ситуацията е много тежка и единственото, на което можем да се надяваме е да не се получат епидемии и повторни трусове, достатъчно силни, за да има нови разрушения и жертви. В момента приключва предварителната оценка на щетите от експертите на Международната федерация на червения кръст и Червения полумесец и до голяма степен ще стане ясно какви средства са необходими. Средствата, които се събират чрез Международната федерация, са за хуманитарна помощ, не става дума за възстановяване на инфраструктура. Към края на вчерашния ден събраните средства от БЧК са към 30 хиляди лева. Акцията продължава докато има нужда от средства.

Всеки, който иска да помогне, може да дари пари чрез СМС на номер 1466 за всички мобилни оператори, по банковата сметка или онлайн на сайта на БЧК. В световен мащаб, Международният червен кръст е събрал около 7 млн. швейцарски франка помощи за Непал.

В Хасково започна акция за събиране на помощи за децата в Непал. Инициативата е на доброволците от училище "Паисий Хилендарски" с ръководител Мария Кунчева. Сумата от даренията ще бъде изпратена чрез обявената от БЧК банкова сметка.

Интервютата чуйте в звуковите файлове.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна