Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Железопътна стачка парализира Германия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Стачка на машинистите ще парализира железопътния транспорт в Германия тази седмица. Протестът започва днес следобед, когато ще спрат товарните влакове. Пътническите услуги се прекратяват от 2.00 часа тази нощ.

138 часа няма да се движат влаковете в Германия. Това обявиха машинистите от един от двата профсъюза на германската железница, насрочвайки най-дългата си досега стачка за вторник сутринта. Те настояват за увеличение на заплатата с 5% и намаляване на работното време с един час седмично, като това трябва да се отнася за всички заети в бранша. Германските железници от своя страна са съгласни да платят само на машинистите. Тяхното предложение е  4,7% по-високи заплати и еднократно изплащане на 1000 евро на всеки машинист. За останалите заети в железниците предложението им не предвижда нищо. Затова и профсъюзът го отхвърли.

Освен пътниците засегната ще бъде и икономиката. Спира движението и на товарните влакове. Любопитна подробност е, че в железниците има два действащи профсъюза, които се конкурират помежду си и това затруднява изключително много преговорите.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна