Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Христакиев: Никой не поема лидерството в РБ заради опасността от слаби изборни резултати

Снимка: ИДП

Нормално е с приближаването на избори да наблюдаваме технологии и тактики, с които различните политически сили се опитват да спечелят преимущество и внимание. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Деян Христакиев от Института за дясна политика. Правителството се справя със собствените си кризи и вероятно ще изкара пълния си мандат, а Реформаторският блок ще бъде жизнена част от него, смята експертът:

Най-запомнящата се беше оставката на министър Вучков. Тогава правителството успя бързо да се справи, но при всички положения, основният фактор за стабилност на правителството в момента е липсата на алтернатива. Изключително фрагментирана и слаба е опозицията и към момента тя не може да излъчи управленска алтернатива.

От своя страна ГЕРБ, Реформаторският блок и Патриотичният фронт са намерили "връзката, която съединява техните различни виждания", и са изпратили сигнал, че десницата ще бъде фактор на стабилност, коментира експертът:

В поредицата ни доклади констатирахме, че фактически единственият коалиционен партньор, който е способен да внесе трайна дестабилизация на правителството, е Реформаторският блок. От тази гледна точка смятаме, че другите партньори имат по-малка роля и въпреки това, че те носят подкрепа, основният фундамент на това правителство е съотношението между ГЕРБ и Реформаторския блок.

За Реформаторския блок предстоящите избори ще бъдат "изключително голям тест", тъй като е вероятно резултатите от тях да се отразят на тежестта му в цялостната конфигурация на правителството, но и на различните партии в Блока, каза Христакиев.

Опасността пред Блока в момента са слабите изборни резултати, които да не потвърдят неговата политическа тежест. Тази опасност ясно се разбира от всички основни лидери на Блока и затова никой в момента не смее да поеме ясната отговорност за лидерство.

Интервюто на Силвия Великова с Деян Христакиев можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна