Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейселблум не очаква на срещата на Еврогрупата в понеделник да бъде постигнато споразумение с Гърция

Атина няма да постигне споразумение за дълга с международните си кредитори на предстоящата в понеделник (11-и май) среща на финансовите министри от еврозоната, заяви снощи председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Няма никакъв шанс за постигане на толкова необходимия пробив в преговорите на следващата среща на Еврогрупата в понеделник, подчерта той.

След последното заседание на Еврогрупата в Рига беше направен известен напредък в преговорите, като аз разполагам с някои положителни доклади от разговорите в Брюксел. Все още обаче трябва да намерят решение редица въпроси и трябва да има задълбочаване в детайлите на преговорите, така че няма да има каквото и да е споразумение в началото на следващата седмица - нека бъдем реалисти, допълни Дейселблум.

Но със сигурност сега има по-позитивна перспектива за постигане на споразумение, отколкото преди няколко седмици, добави той след негови разговори в Париж с френския финансов министър Мишел Сапен, който също сподели пред репортери, че в скоро време не предстои постигането на споразумение с властите в Атина.

Техните коментари последваха изказване пред CNBC на Томас Вайсер, ръководител на работната Еврогрупа, според което все още има нерешени въпроси в редица области - от данъчната политика до реформите в пазара на труда.

Междувременно гръцкият финансов министър на финансите Янис Варуфакис изрази надежда, че предстоящата на 11-и май среща на Еврогрупата може да се превърне в платформа за постигане на споразумение с международните кредитори на страната.

Говорейки след проведена вчера среща в Рим с италианския икономически министър Пиер Карло Падоан, Варуфакис заяви, че на заседанието на Еврогрупата в понеделник може да се постигне някакъв вид споразумение между Гърция и нейните кредитори, което не само ще се окаже позитивно за текущите преговори, но и ще позволи на гръцката икономика да започне да се възстановява и да отбележи растеж след юни.

Той описа своите дискусии с Падоан като "много плодотворни и интензивни" и добави, че намирането на решение е ключово не само за Гърция, но и за Европа.

Според гръцки правителствени източници властите в Атина са успели да покрият планираното за вчера (6-и май) плащане на лихви към МВФ в размер на около 200 млн. евро, но по-сериозно предизвикателство пред тях ще представлява предстоящо на 12-и май покриване на задължения към Фонда в размер на 750 млн. евро - само ден след планираната за 11-и май среща на Еврогрупата.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна