Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искрен Веселинов: След като признахме масовото изтребление на арменците, логично е да има такъв акт и за българите

Проф. Евгения Иванова: Защо трябва да показваме патриотизма си чрез страданието

Искрен Веселинов
Снимка: БГНЕС

След исторически и морално мотивираната декларация, приета от парламента през април, за признаването на масовото изтребление на арменците в Османската империя, логично е да има подобен акт, който да касае българското население, което в продължение на пет века е било третирано по същия начин.

Това каза за „Хоризонт“ в предаването „Нещо повече“ депутатът от Патриотичния фронт Искрен Веселинов по повод искането на партията 17-и май, когато е денят на Баташкото клане, да бъде обявен за Ден на жертвите на османската репресия:

Ние поставяме въпроса в перспектива. За нас е изключително неприемливо поведението на ДПС по време на дискусията за арменския геноцид, когато те излязоха от пленарната зала. Има тенденция тази партия да се идентифицира с османското наследство. На българските турци не би трябвало да им бъде вменявана вина в този исторически контекст.

Дискусията е закъсняла. Такава дискусия може да има в академична среда. Защо парламентите трябва да се превръщат в регулировчик на историческите събития? Какво от това, че един парламент ще определи нещо като геноцид или не? Не е ли по добре той да върши своята основна работа, заради която е в Народното събрание? Това реторично попита специалистът по нации и национализъм проф. Евгения Иванова.

Според нея въпросът е дали българите не възприемат патриотизма погрешно:

Нашето общество предпочита да чества 1-ви май, когато е датата на избухване на Априлското въстание, или предпочита да чества 17-и май, когато се е състояло Баташкото клане. Защо от Патриотичния фронт смятат, че проява на патриотизъм, модерен или не, непременно трябва да е трагедията, страданието, травмата? Защо трябва да показваме патриотизма си чрез страданието, което някой друг ни е причинил, а не чрез ценности, които ние сами сме постигнали? 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна