Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова система позволява да закупуваме билет за градския транспорт през смартфон

Снимка: БГНЕС

Ние създаваме система за заплащане на билетите за градски транспорт чрез смартфон. Системата разпознава в кой автобус се намирате, по коя линия пътувате и си купувате билет, като сумата за билета се начислява или към вашата телефонна сметка или ако сте си дали данните за банковата карта, се удържа от там , обясни ръководителят на екипа, разработил мобилното приложение „Tickey” Димитър Димитров в интервю за предаването „Хоризонт за вас“. Приложението беше представено по време на осмото издание на StartUP Weekend София. 


В момента преговаряме с Община Бургас и Столична община да тръгнем с пилотни проекти в рамките на два месеца, добави той.

Димитров обясни и какъв е принципът, на който ще работи системата: Смартфонът ще разбира къде се намира чрез монтирани в превозните средства „Сензори за близост“, които излъчват определена информация. Когато се качите в автобуса, вашият смартфон разбира, че има инсталирани такива сензори, чете информацията им, свързва се с нашия сървър и от там идентифицира в кое превозно средство се намирате и по коя линия се движите.

 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени