Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германският Бундестаг отбеляза днес освобождението на страната от нацисткия режим.

Германският Бундестаг отбеляза днес освобождението на страната от нацисткия режим. На съвместно заседание на двете камари на парламента германският президент Йоахим Гаук, канцлерът Ангела Меркел и председателят на Бундестага Норберт Ламерт благодариха на съседните държави на Германия, че са простили историческата вина на страната им.

Германия празнува своето „освобождение“ от нацистите отпреди 70 години. По време на съвместна сесия на двете камари на парламента, на които присъстваха канцлерът Ангела Меркел и президентът Йоахим Гаук, председателят на Бундестага Норберт Ламерт приветства готовността на съседките на Германия да прощават. Той отдаде чест на съюзническите сили и съветската армия, които „са сложили край на терористичния режим на националсоциалистите с немислими загуби“ в своите редици.
Ламерт посочи, че 8 май, когато германските нацисти капитулират, бележи „деня на освобождението“ на германците.

Днес почитаме паметта на милионите жертви на безпрецедентната кампания за изтребването на нации и народи, срещу славяните, срещу евреите в Европа“, каза председателят на парламента и определи готовността на европейските нации да се помирят с Германия след войната като „исторически уникална“.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна