Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работещи в БНР започнаха подписка с искане на оставката на генералния директор

Радослав Янкулов: Ако не съм аз начело на радиото, ще бъде някой друг и той ще трябва да намали хонорарите на журналистите

| обновено на 13.05.15 в 18:18
Снимка: Борис Димитров

Част от работещите в програма "Хоризонт", програма "Христо Ботев", Радио София започнаха подписка за предупредителен протест с искане на оставката на генералния директор на БНР Радослав Янкулов. Определени са искания за оттеглянето на директора и Управителния съвет на радиото заради несправяне с работата, неспазване на обещанията, записани в концепцията му за генерален директор, липса на прозрачна информация за финансовото състояние на медията и противопоставяне на работещите в общественото радио на основата на постановените от държавата 10% съкращения от разходи за персонал.

В интервю за ТВ7 генералният директор на БНР потвърди решението на ръководството да намали хонорарите и допълнителното материално стимулиране на служителите, като отново изтъкна различията между работещите:

Намалението на хонорарите на "Хоризонт" е най-малко в сравнение с намалението на хонорарите в "Христо Ботев", "България" и в другите структури, които получават хонорари. Не може да не бъдат намалени, защото 2,4 млн. лева трябва да се намерят. Ако не съм аз начело на радиото, ще бъде някой друг и той ще трябва да направи същото нещо.

Междувременно в БНР беше разпространена и декларация в подкрепа на Управителния съвет:

Ние, работещите в различните структури на Българското национално радио, подкрепяме решението на Управителния съвет за намиране на оптималния и възможно най-социално справедлив вариант за изпълнението на задължението в Закона за държавния бюджет за 10% съкращаване на разходите за персонал, пише в декларацията.

Оценяваме, че в този изключително труден за БНР период нито един човек няма да бъде съкратен и нито една заплата няма да бъде намалена, каквото беше едно от основните искания на синдикатите, пише още в декларацията. Изтъква се и факта, че доходите на всички ще бъдат намалени и не би следвало да има повече или по-малко привилегировани.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна