Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангелкова: Обстоятелствата около фалирала туроператорска фирма ще се разглеждат като нелоялна практика

Снимка: БГНЕС

Обстоятелствата около фалиралия през последния месец туроператор "Арайвалс ИДИ" ще се разглеждат като нелоялна търговска практика, заяви министърът на туризма Николина Ангелкова на заседание на Парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм.

Туроператорът е уведомил контрагентите си с писмо и е подал молба до Софийски градски съд за откриване на процедура по несъстоятелност. Нито формата, нито застрахователят обаче са спазили нормативните изисквания за това уведомяване. Не е спазен и законовият срок.

Министерството на туризма е уведомило незабавно Комисията за защита на потребителите и на място е изпратена съвместна проверка, поясни министър Ангелкова и допълни:

Министерството на туризма сезира Комисията за финансов надзор относно преразглеждане на общите условия за договаряне на задължителната застраховка "Отговорност на туроператора" с оглед максимална защита на правата на потребителите. Също така ни предстои среща с всички застрахователи и с Комисията по финансов надзор, както и с Асоциацията на българските застрахователи, за да обсъдим както настоящия казус, така и предотвратяване на бъдещи такива.

Независимо от изричното изискване на Комисията за защита на потребителите сайтът на туроператора продължава да е активен. Това въвежда в заблуждение хората, тъй като те все още може да си запазят почивка през интернет. Затова Комисията е сезирана повторно и казусът ще бъде разгледан като нелоялна търговска практика от страната на търговеца, посочи още Николина Ангелкова.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна