Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Славов: Промените в Конституцията са необходими за България

Промените в Конституцията, които се обсъждат, са необходими за страната. Целта им е много ясна. Единствено политически и конюнктурни могат да бъдат причините за твърденията, че целите и механизмът на готвените промени не е ясен. Това са изменения, които са препоръчани на България от редица европейски институции. Това каза „Хоризонт“ в предаването „12+3“ преподавателят по конституционно право в СУ „Св. Климент Охридски“ Атанас Славов във връзка с текстовете за промяна в Конституцията и обясни:

Еманципация откъм управление на съда с възможност за обществен контрол в този процес и повишена отчетност на прокуратурата. Механизмът за постигане на целите е ясен. Подобни висши съдебни съвети, разделени на прокурорска и съдийска колегия, има във Франция и Румъния.


В предложения конституционен проект има текст, който разширява правомощията на омбудсмана да сезира Конституционния съд, когато са нарушени правата на гражданите, и всеки съд да има право да сезира Конституционния съд. Това съществено разширява достъпа на гражданите до Конституционния съд. Следващата стъпка е пряката индивидуална жалба на гражданите. Ще имаме едно качествено решение за защита на правата на гражданите. Има как това да се въведе на конституционно ниво. 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени