Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д. Шишков: Уж сме с ГЕРБ, а те правят всичко, за да бъдат срещу реформата на Москов и РБ

Д. Чакъров: Реформа няма, има хаотични ходове

Снимка: БГНЕС

Никой не е казал още кое е лошата стъпка на това, което министър Москов иска да извърши като реформа. Единственото, което се казва, е едно политиканстване, едни празни приказки и едни локуми, които се опъват от ДПС и една част от ГЕРБ, които явно не разбират какво искаме да направим.

Уж сме заедно с ГЕРБ, а те в същия момент правят всичко възможно, за да бъдат срещу реформата, която желае да извърши министър Москов и ние от Реформаторския блок. Няма нито една точка, дори в здравната комисия, в която да кажат: "Не, това не е правилно", просто казват: "Не бива така да бъде", без да казват защо. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" д-р Димитър Шишков от Реформаторския блок, който е член на парламентарната здравна комисия. Според него има разнобой между ГЕРБ и РБ в здравеопазването:

Поисках да направим една подкомисия, която да покаже причините, които са довели до големите задължения на някои от големите болници, която не беше одобрена именно то ГЕРБ и от ДПС. Вчера чета, че именно хора от ГЕРБ желаят да бъде съставена такава комисия изведнъж.

Според Шишков изказвания от типа: "Да се нареформира" издават стремежа на ДПС да бъде свален министър Москов. Представители на Лекарският съюз присъстват на заседанията на здравната комисия и няма забележки към реформата, допълни той. Шишков е на мнение, че сливането на малки болници и диспансери е правилна политика, защото част от тях са били създадени само с цел да има повече директори.

Ясно е, че реформата е с непопулярни мерки, но лекарите трябва да знаят, първо, че това се прави именно за тях и най-вече се прави за пациентите. В новия Закон за лечебните заведения се предлагат много интересни неща, които ще накърнят интересите на много хора.

Д-р Джевдет Чакъров от ДПС, също член на здравната комисия към НС, беше категоричен, че от реформите засега няма стабилизиране в здравната система. Той даде и пример с отменените от Върховния съд лимити за болниците. Чакъров заяви:

Реформа няма. Има хаотични ходове, с които системата не се реформира, а се деформира. Прилагат се командно-административни мерки, които се представят като реформа. Реформа е подобрение, модернизация, въвеждане на нещо добро, а предлаганите от министър Петър Москов мерки категорично нямат такова съдържание.

Интервютата на Таня Милушева с Димитър Шишков и с Джевдет Чакъров можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна