Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Султанка Петрова: Около 50 000 души минават годишно на психиатрични изследвания

Снимка: БГНЕС

Психичното лечение в България не е добре организирано, не е достатъчно финансирано и не е достатъчно "обяснизирано". Една от първите стъпки, които трябва да се направи в тази област, е създаване на информационна система или регистър, където да знаем колко болни са преминали и втори или трети път хоспитализирани. Имаме данни, че в България има около 50 000 души, които  минават годишно на изследвания и се лекуват, но повторното хоспитализиране дава много по-различна бройка.

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" депутатът от ПФ д-р Султанка Петрова по повод кръглата маса в НС за създаване на такъв регистър. На кръглата маса ще бъдат поставени и проблемите за сливането на центровете за психично здраве с болниците, каза тя.  Поканени са директори на центрове за психично здраве от различни краища на страната.

Когато говорим за психично здраве, трябва да търсим и ролята на институциите, и тяхната грижа за хората, които имат тези проблеми, защото предизвикателствата на днешния ден оказват пряк ефект върху психиката на всеки един българин. За съжаление, именно липсата на адекватна грижа от страна на държавата често пъти влошава допълнително нашето здраве. Затова грижата за здравето, и в частност психичното здраве, е един съществен елемент от опазването на българската нация.

Според Петрова не всички пациенти трябва да попадат в регистъра на преминалите през психично лечение, а само тези, които представляват риск за обществото. Около 80% от хората с психични проблеми могат да живеят извън институциите, сочат анализи.

Моята цел днес ще бъде и да се обсъди възможността за създаване на Национална програма за съхраняване на психичното и духовното здраве на нашата нация.

Интервюто на Таня Милушева със Султанка Петрова можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна