Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" започва да строи "Турски поток" в началото на юни

| обновено на 19.05.15 в 14:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Тръбите, закупени за проекта "Южен поток", ще бъдат използвани за "Турски поток", съобщи руската компания "Газпром". Строителството на новия газопровод започва през юни.
В изграждането на морския участък от "Турски поток" ще се включат два кораба на италианската компания "Saipem". Първата от общо четири линии на газопровода трябва да бъде готова в края на 2016 г., съобщи пред журналисти заместник-председателят на управителния съвет на "Газпром" Виталий Маркелов.

Предвижда се полагането на тръбите  на малка дълбочина да започне през първите десет дни на юни, уточни той. Размразява се и договорът на "Газпром" с две големи германски компании, който ще доставят още 150 хиляди тона тръби за газопровода, свързващ Русия с Югоизточна Европа.

В края на 2014 г. Русия обяви, че спира проекта "Южен поток", който трябваше да мине и през България, и вместо него реши да изгради газопровод през Турция до границата с Гърция. Новото трасе ще бъде дълго около 1100 км и ще бъде с капацитет, съпоставим с този на "Южен поток". Основната му задача е да елиминира Украйна като транзитна държава за руския газ, предназначен за Европа.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна