Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Техническа грешка е причината за разликата в указанията за преференциалните депозити, давани от Нели Кордовска

Снимка: БГНЕС

Техническа грешка се оказа причината за разликата в указанията за преференциалните депозити, давани от ръководителя на управление "Банков надзор" в БНБ Нели Кордовска. За три дни тя е имала пълномощно за управление на Фонда за гарантиране на влоговете поради смяна на управителите. Преди седмица стана ясно, че управителят на БНБ Иван Искров и Кордовска са давали различни указания за преференциалните депозити в КТБ.

Румен Гечев
от БСП заяви, че подписаното писмо ощетява сериозно българските данъкоплатци: Г-жа Кордовска е разписала такова писмо, независимо към кой номер е отговорът в 3-те дни, когато е имала пълномощно. Въпросът е защо в точно тези три дни е трябвало да бъде подписано такова съдбоносно писмо, което касае много средства и обременява българския данъкоплатец с много средства.

Проблемът е, че, ако един депозит е преференциален, той не е гарантиран от държавата и ако изведнъж бъде прекратен, а парите останат в КТБ, какъвто е случаят, то възниква казусът дали те са гарантирани или не. Въпросът се решава в 3-те дни, когато Кордовска управлявала фонда, а техническата грешка е за писма между 19 и 20 ноември . Изплащането на гарантираните депозити започна на 4 декември.

Съществото на двата отговора, представени от Нели Кордовска и прочетени от председателя на временната комисията за КТБ Десислава Атанасова, звучи така: Ако вложителят, при прекратяването на договора, е платил наказателна лихва за предсрочното му прекратяване, влогът е гарантиран, което е потвърждение на даван вече веднъж отговор от Управителния съвет.

Според Румен Гечев така се нарушава законът: Това разрешение към квесторите е на практика отменяне на закона, приет от парламента. Такова чудо не съм виждал – някой с писмо да отмени кои са гарантираните влогове.

Нели Кордовска е трябвало да отговаря на депутатски въпроси, но е представила болничен лист до 28 май.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна