Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вече е подредена експозицията на Националната галерия "Квадрат 500"

Снимка: БГНЕС

Вече е подредена експозицията на Националната галерия "Квадрат 500". Днес тя беше представена пред журналисти. 

В 28 зали на четири етажа са показани близо 1700 произведения от колекцията на Националния музеен комплекс, която наброява над 42 хиляди творби.

Половината от изложените произведения са на български автори. Другата половина представят изкуство от Европа, Азия, Африка и Америка.

Най-ранното произведение в българския раздел на експозицията е портрет на Неофит Рилски от 1838 година с автор Захарий Зограф.

В експозицията са включени и живописни произведения на Христо Явашев - Кристо от студентските му години. Последното дарение от две картини на френските художници Ермин Давид и Ролан Дюбюк е от известния френски галерист Жан-Пол Вилен, направено през месец март 2012-а година.

На въпрос от къде са постъпили основният брой произведения в експозицията акад.Светлин Русев, който е основен двигател при подредбата, каза:

Фондовете на Националната художествена галерия и Галерията за чуждестранно изкуство. Не всичко беше в идеално състояние, но благодарение на усилията на реставратори, на уредници, а те не бяха малки – и видът, в който пристигнаха, беше кошмарен, но така или иначе, те успяха да се справят.

Официалното откриване на музейния комплекс ще бъде на 28-и май.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени