Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Ат. Ковачев: Презастрояването в страната вече е голям проблем

Снимка: Георги Корнейков, БНР

Презастрояването в страната вече е голям проблем, трябва да се търси дългосрочно решение и за Черноморското крайбрежие заяви професор Атанас Ковачев  ръководител на катедра "Архитектура" във Варненския свободен университет.

Изпуснахме мярката през годините на прехода с това изключително безразборно и интензивно застрояване. Превърнахме нашите курортни комплекси в едни урбанизирани територии, които загубиха от някогашния си чар. И това е проблем, който години наред ще дава да се знае за него, тъй като няма да ги съборим сградите у нас. В Испания събориха, в Америка събориха едни по-богати страни преди годините на кризата си позволиха, но ние имаме голям проблем и с панелните сгради в България. 2 000 000 живеят в панелни сгради, но ние не можем да ги съборим. Ще ги санираме, но според мен, България много изостава със санирането.

Професор Ковачев, който е участвал в изработването на Общия устройствен план на морската столица, коментира пред кореспондента на БНР, че Варна може да се развива само на юг и там трябва да се оформят зелените зони на града.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна