Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Искра Михайлова: За България инвестициите от политиката за сближаване на ЕС са изключително важни

Снимка: БГНЕС

Оценка на резултатите от финансирането по политиката на сближаване – 2007-2013 година за хората и бизнеса, определяне на поуките от изпълнението на оперативните програми за досегашния период и очертаване на предстоящите възможности – това ще се обсъжда на форум, организиран от Камарата на строителите в България и под патронажа на председателя на Комисията по регионално развитие в Европейския парламент Искра Михайлова. В предаването "Преди всички" Михайлова заяви: 

България е една от страните, за които инвестициите от политиката за сближаване на ЕС са изключително важни. За периода, който завърши, инвестициите са били повече от 73 процента общо от инвестициите в страната. Ако ние забавим този поток, означава да забавим растежа в страната. Затова е изключително важно да направим преглед на това какво сме направили добре, къде сме имали проблеми. Наистина се забавя одобряването на програмите. Общото забавяне за ЕС беше доста сериозно. Към ноември 2014-а, първата година от плановия период, бяха одобрени само 12 програми за целия ЕС. Новата ЕК направи всичко възможно и към края на годината станаха 150, а сега са над 250 и остават тези няколко десетки, които ще бъдат одобрени до края на месец юни. Сред тях са и част от нашите програми. Говоря за политиката за регионално развитие, нямам предвид земеделската политика. От гледна точка на ЕП и информацията от ЕК е, че се прави всичко възможно във всички страни - членки, където има забавяне, да се завърши успешно плановият период по схема, определена за него. Целта е да постигнем максимално усвояване на средствата, защото проектите са от голямо значение и трябва да бъдат завършени. ЕК следва много ясни принципи, докато води преговорите с всички страни - членки. Един от тези принципи е концентрация на ресурсите.

Това води до концентрация на ресурсите в по-големите градове, така Михайлова обясни факта защо Европейската комисия не одобри всичките 67 градове, които да развиват градската си среда.

Чуйте разговора на Таня Милушева с Искра Михайлова от звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна