Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мира Суховейко: Със сигурност ще има промени на политическата ситуация в Полша

Анджей Дуда
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Спечелилият президентските избори в Полша Анджей Дуда беше абсолютно непознат за избирателите. Той е доста млад, едва 43-годишен. Неговата победа беше изненадваща за всички, каза журналистът Мира Суховейко в интервю за предаването „Събота 150“.


Дуда е кандидат на главната опозиционна партия „Право и справедливост“, която му даде като начало подкрепата на твърдия електорат, т.е. около 20% от избирателите, но всъщност партията, избирайки го за кандидат, пое един рискован ход – избра непознат човек и по този начин се опита да промени своя имидж на евроскептична партия, консервативна партия, често пъти популистка и скандална. Кампанията на „Право и справедливост“ скри тези най-скандални личности от обществения живот. Самата кампания се съсредоточи върху нуждата от промяна. Самият Дуда създаде имидж на отличник, на един възпитан, кротък, усмихнат, религиозен човек, обясни тя.

Със сигурност ще има промени на политическата ситуация в страната, посочи Суховейко: На президентските избори видяхме една много слаба активност на левия електорат. На практика той не гласува. Политиците от ляво се опитват да го активират. Учредена беше нова партия, която се казва „Заедно“. Около милион и половина поляци са назначени на граждански договор и това са хора, за които бъдещето е изключително нестабилно и които биха гласували за една лява партия, която ще им обещае по-голяма сигурност. Президентските избори обаче вдигнаха и още една политическа сила и това е тази на музиканта и общински съветник Павел Кукис. Това е човекът, който получи 20% от гласовете, беше на трето място и който се обяви против системата. 

Според нея, Дуда няма да извърши никакви резки ходове при управлението на страната.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна