Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов и Горанов се срещнаха с представители на МВФ и Световната банка

Вл.Горанов: Дефлационните процеси у нас спират

| обновено на 30.05.15 в 17:55

Има сигнали за спиране на дефлационните процеси у нас, заяви финансовият министър Владислав Горанов. По думите му икономическият цикъл и правителствените политики за подкрепа на бизнеса допринасят за съживяването на бизнеса у нас:

Според последните наблюдения, налице са положителни очаквания в бъдещото развитие във всички основни сектори в икономиката, особено в секторите промишленост и строителство. Налице са сигнали за спиране на дефлационните процеси. Оптимизъм будят и предварителните оценки и данни, относно бюджетния баланс. Осигурената финансова стабилност е следствие на предприетите от правителството мерки за подобряване на бизнес средата, цялостно повишаване на фискалната устойчивост в дългосрочен план и нулева толерантност към контрабандата и опити за отклоняване на приходи в бюджета.

Късно снощи финансовото министерство оповести, че приходите от събираемостта на данъците надхвърлят предварителните очаквания. Затова в хазната за април има излишък от над 1 млрд. лева. Очаква се през май излишъкът да надхвърли 1,1 млрд. лева.

Стана ясно също, че премиерът Бойко Борисов е уверил представителите на Международния валутен фонд /МВФ/ и на Международната банка за възстановяване и развитие /МБВР/, че правителството работи за гарантиране на политическата стабилност и подобряване на международната репутация на страната.

В съобщение на правителствения пресцентър се казва още, че премиерът и финансовият министър са запознали гостите с усилията на кабинета за гарантиране на финансовата стабилност на държавата, за борбата срещу корупцията и сивия сектор в икономиката, както и за осъществяването на ключови реформи.

Бойко Борисов е уверил представителите на МВФ и на МБВР, че се полагат максимални усилия новият управител на БНБ да бъде подкрепен от всички политически сили и скоро назначението му да стане факт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна