Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вие сте на ход, господа умници!

БНР Новини
Снимка: БГНЕС
Инцидентът в Гърмен ме убеди в едно – че имаме умни политици. Изслушах и прочетох цял куп коментари и на министри, и на депутати с най-различна политическа окраска, и всички те единодушно твърдят, че конфликтът в Гърмен не бил етнически и че причините за него били социални.
Което е абсолютната истина.
Абсолютна истина е, както казват интервюираните и коментиращи и министри, и депутати, че циганите не са крадци и разбойници по природа, по ген, ами са станали такива, защото са безработни, а са безработни, защото са неграмотни, нека го кажем по-меко – необразовани, и това е положението.
Да, това е положението!
Обаче ми се ще да ви попитам, господа политици, какво направихте вие през последните двайсет и пет години, за да не бъде това положението?
Какво направихте през този четвърт век за образоването на мургавите ни сънародници извън гръмките фрази за интеграция, за приобщаване, за обединяване, което в крайна сметка е едно и също, но на практика е само фрази, фрази и пак фрази!
Съгласен съм, че циганският проблем е социален.
Съгласен съм, че политиците ни са умни и правилно определят ситуацията.
Но пак ми се ще да попитам: уважаеми господа, къде бяхте вие и къде ви беше умът, когато с лека ръка бяха закрити Строителни войски, в които служеха, поради ниското си образование, предимно цигани, но където те научаваха занаят, добиваха специалност?
Къде бяхте вие и къде ви беше умът, когато пак с лека ръка се провеждаше ликвидацията на текезесетата. В много текезесета работеха много цигани. Повечето от тези каруцари, които сега си разиграват коня из София, Пловдив и всички големи градове, тогава препускаха с каруците из текезесарските ниви и в края на месеца се разписваха срещу прилична заплата. Обаче – ликвидация на текезесетата, съответно – ликвидация на заплатите.
Паралелно с всичко това безплатното и задължително образование в България постепенно стана де факто нито безплатно, нито задължително.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна