Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Едвин Сугарев е станал обект на сплашвания, след като е обявил появата на книгата си "Аферата КТБ"

| обновено на 04.06.15 в 18:38
edvin_sugarev
Снимка: БГНЕС

Заради книгата "Аферата КТБ" авторът ѝ Едвин Сугарев е станал жертва на криминални прояви с цел сплашване. Той обаче е твърдо решен да представи своята книга, защото в нея се назовават виновниците за кризата в четвъртата по големина банка – КТБ. Това, според него, са гуверньорът на БНБ – Иван Искров и главният прокурор Сотир Цацаров. Сривът на КТБ е поредната проява на модела "Кой", категоричен беше авторът и обясни:
 

Първият опит за сплашване беше проникване в дома ми в Рударци, при включен СОД. Единствените откраднати неща бяха патроните от пистолета ми. Очевидно са искали да остана без защита през нощта. Второто беше същата нощ. Бях преследван от голяма черна лимузина, която се залепи зад нашата кола. Бяхме с жена ми заедно и колата ни следва през целия път до София. Третият прецедент беше, че в неделя ми разбиха колата като имитираха криминална кражба. Тези три неща се случиха за броени дни след като обявих разследването за КТБ на специална пресконференция. Не виждам друго обяснение, освен че съм засегнал нечии интереси, свързани с КТБ.

В книгата си Сугарев назовава отговорните за кризата в банката и проследява нейната история:

Разбира се, че назовавам виновниците. Разследването преглежда историята на банката от самото ѝ създаване като съвместно българо-съветско финансово предприятие до нейния фалит. Основният акцент, по който тази книга се различава от досегашните разследвания, е, че става дума за изкуствен фалит. Той е предизвикан и то с участието на две много важни български институции – БНБ и прокуратура. Ръководителите на тези институции са изпълнявали нечия поръчка. Човекът, чиято поръчка са изпълнявали, отговаря на въпроса "Кой?"

Премиерата на книгата е в четвъртък от 18 часа.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени