Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Емил Райнов: Расте групата на работещите здравно неосигурени българи

Д-р Емил Райнов
Снимка: БГНЕС

Фондация "Фридрих Еберт" и Институтът за социална интеграция организират днес кръгла маса за това каква да е новата политика в здравеопазването. В качеството си на експерт в дискусията участие ще вземе д-р Емил Райнов – депутат от "БСП лява България" и заместник-председател на комисията по здравеопазване в НС.

В предаването "Преди всички" д-р Райнов каза, че се надява да се предложат разумни решения и разумни стъпки в здравеопазването. По думите му това, което в момента се предлага, нито е разумно, нито решава проблемите:

Това, което в момента се предлага в парламента, защото и днес ще има обсъждане на промените в Закона за здравното осигуряване, по-скоро ще възникнат много повече проблеми и въпроси, отколкото да се реши каквото и да било. В закона е записано само разделянето на пакета на две – на основен и на допълнителен, но оттам насетне са само хипотези какво ще има и в кой пакет ще бъде./…/ Казано по-простичко, се разписват два празни чека на министъра и очакваме да видим какви цифри ще пише в чековете.

Според д-р Райнов трябва да стане ясно каква е групата на неосигурените хора у нас:

Здравно неосигурените в България са близо 1,5 милиона, но там вече има една отчетлива група, която все повече се увеличава. Това са хора, които работят и взимат добри заплати, но виждайки всичко това, което се случва в сектора, те са демотивирани да плащат здравни вноски.

Липсва цялостната визия за здравеопазването в следващите години. Това е водещото, категоричен е д-р Райнов:

Има един хаос, който не виждам да е регулиран хаос, а напротив. Хвърлят се някакви проблеми, тича се да се решат, само че в желанието да се реши какъвто и да е проблем, се създават нови проблеми и нещата започват да придобиват трагичен характер.

Разговорът с д-р Емил Райнов можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна