Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на европейските акции след решение на Гърция да отложи плащане към МВФ за края на месеца

Европейските фондови пазари се понижават за втора поредна сесия на търговия след решението на Гърция да отложи свое днешно дългово плащане към МВФ за края на месеца и след нарастващи сигнали за разнобой между кредиторите и властите в Атина относно предложенията за постигането на споразумение "пари за реформи".

Инвеститорите на Стария континент са в напрегнато очакване и важния доклад за американската заетост и безработица през май (от 15:30 ч.), като в същото време те ще следят внимателно и днешна среща на ОПЕК във Виена.

Основният акцент обаче ще продължи да се поставя върху гръцката преговорна драма и предстоящото по-късно днес (след 18:00 ч.) изслушване на премиера на страната Алексис Ципрас от парламента на страната относно хода на преговорите с международните кредитори.

Новината за отлагане на гръцки плащания към МВФ за общо 1,6 млрд. евро за края на месеца (за 30-и юни) доведе до ново предпазливо повишение и на доходността на суверенните дългови книжа в еврозоната и до силен ръст на лихвите на гръцките облигации.

Доходността на 2-годишните гръцки книжа скочи с 200 базисни пункта към 24,4%, докато лихвата по 10-годипните книжа се повиши с 58 пункта към 11,4%.

Доходността на 10-годишните немски облигации се повишава със 7 пункта към 0,91%, след като вчера се изстреля за кратко до 8-месечен връх от 0,99%, преди обаче да върне назад към 0,827%. Лихвите на 10-годишните дългови книжа на Португалия, Испания и Италия нарастват с 5 до 8 базисни пункта, съответно към 2,93%, към 2,20% и към 2,16%.

Напрежението на европейския дългов пазар оказва допълнително негативно влияние на фондовите борси на Стария континент, като общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,89% и е на път да приключи седмицата със загуба от над 4% - най-солиден седмичен спад от декември 2014-а година насам.

Немският фондов индекс DAX пада с 0,86% след вчерашно понижение с 0,5% въпреки по-солиден от очакваното ръст на германските промишлени поръчки през април и след като Бундесбанк направи възходяща ревизия на своите прогнози за икономическия растеж на страната за тази и следващата година.

Френският индекс CAC40 се понижава с 1,01%, италианският индекс MIC - с 1,06%, а британският индекс FTSE100 - с 0,69%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна