Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доналд Туск: Русия няма да бъде поканена на Г-7, докато не спре агресията спрямо Украйна

Великобритания, САЩ и Германия призоваха санкциите да останат в сила

| обновено на 07.06.15 в 17:26
Доналд Туск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, който участва в срещата на Г-7 в германския град Гармиш-Партенкирхен, коментира отсъствието на Русия от днешния форум:

Всички ние бихме предпочели Русия да присъства на масата на Г-7. /.../ Но нашата група не е само група на политически и икономически интереси, а преди всичко общност на ценности. Именно затова Русия не е сред нас днес и няма да бъде поканена, докато продължава агресивното си поведение спрямо Украйна и други държави.

Туск изрази надежда, че на днешната среща на Г-7 ще бъде потвърдена политиката на санкции срещу Русия.

Ако бъде подновено обсъждането на промяна на режима на санкции, то би означавало само засилването му.

Съединените щати и Германия смятат, че санкциите на Запада срещу Русия трябва да останат в сила, докато Москва не изпълни споразуменията от Минск. Според Белия дом около това мнение са се обединили президентът Барак Обама и канцлерът Ангела Меркел на разговора си преди срещата на Г-7 в Бавария. Двамата заявили, че срокът на санкциите ще бъде обвързан с пълното спазване на Минските споразумения и суверенитета на Украйна от страна на Русия.

Междувременно британският премиер Дейвид Камерън заяви, че Европа трябва да остане обединена по въпроса за запазването на наложените санкции на Русия, съобщи Ройтерс. Пред репортери в Германия Камерън посочи, че общата позиция за запазване на ограниченията е необходима въпреки причинените трудности за 28-членния Европейски съюз. Британският премиер подчерта, че понесените загуби от Лондон в областта на финансовите услуги не са попречили на въвеждането на твърди мерки срещу подкрепяната от Русия агресия в Източна Украйна.

През март европейските лидери се договориха санкциите срещу Москва да останат в сила до пълното изпълнение на Минското споразумение и ги удължиха до края на годината, припомня Ройтерс. Въпреки това предстои вземането на официално решение по въпроса.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна