Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лидерите на Г-7 се събират в замъка в Бавария, за да обсъдят важни за света проблеми

Русия и този път е изключена от срещата

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на седемте най-развити индустриални държави се събират днес в замъка "Елмау" в Бавария, за да обсъдят належащи проблеми за света. Русия и този път е изключена от срещата.

Една от основните теми ще бъде ситуацията в Украйна. Очаква се лидерите на Германия, Франция, Великобритания, САЩ, Канада, Италия и Япония да обсъдят идеята за нов план "Маршал" за Украйна, с който да я извадят от орбитата на влияние на Русия. Има и много противници на тази идея, които смятат, че планът няма да донесе успех, тъй като в Украйна липсва политическа воля и структури за провеждане на реформи.

Това е третата среща на върха на 7-те без Русия, с която групата се срещаше във формат Г-8. Москва беше изключена от този формат, след като анексира Крим през март 2014 година.

На двудневната конференция лидерите ще обсъдят още отлагането на плащанията по гръцкия дълг и засилването на "Ислямска държава", епидемиите в Африка и глобалното затопляне и иранската ядрена програма. В дискусиите ще участват също председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Срещата на Г-7 беше предшествана късно вчера от сблъсъци между органите на реда и демонстранти в Гармиш-Партенкирхен. Участници в протестите хвърляха димки и бутилки по полицаите, които в отговор използваха лютив спрей. Няколко демонстранти и един полицай получиха наранявания на очите. Служителите на реда значително превъзхождат по численост протестиращите в курортния град, които са няколко хиляди.

Участниците в срещата в замъка "Елмау", разположен в Баварските Алпи, се охраняват от над 20 хиляди полицаи.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид

" Тази коалиция във вида, в който е, няма видимо политическо бъдеще . Вече подкрепата е твърде ниска. Тенденцията е пределно ясна. Продължаването на същата политика, независимо от оставката на Христо Иванов, няма как да промени нещо. Ние сме си на пързалката и тя е добре намазана, посоката е надолу ". Това коментира пред БНР Радан Кънев,..

публикувано на 16.06.24 в 11:55
Димитър Главчев

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност на Украйна, Европа и света

Бъдещето на ядрената енергия зависи от нашата споделена отговорност и решителност. Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия. Трябва да направим всичко възможно, за да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Този призив отправи премиерът Димитър Главчев на Първата среща на..

публикувано на 16.06.24 в 11:52
Риши Сунак

Сунак разчита на хиндуистката си вяра за успеха на предизборната кампания

Британският премиер Риши Сунак разкри в интервю за "Сънди таймс", че разчита на хиндуистката си вяра да го преведе успешно в предизборната кампания. 44-годишният британски министър-председател каза, че следва дхарма, което е универсален закон в хиндуистката религия за живота, правило и начин на поведение, които са необходими за постигане на..

публикувано на 16.06.24 в 11:30

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

" Каквото и да бъде правителството с първия мандат, то ще бъде определено като правителство на ГЕРБ – независимо каква е коалицията и какви експерти ще бъдат сложени вътре. За хората отговорността изцяло ще бъде на ГЕРБ и на Бойко Борисов. Дори той да не бъде премиер, той ще носи персонално цялата отговорност". Това мнение изказа пред БНР..

публикувано на 16.06.24 в 10:59

По-висок добив на пшеница очакват в Монтанско

По-високи добиви от пшеница очакват в област Монтана от миналата година. Ечемикът също е с добри показатели. Прогнозният среден добив от пшеница за тази година е 580 кг/дка, съобщиха от Областна дирекция "Земеделие" Монтана. Спрямо миналата година се очаква увеличение от 50 кг от декар. Специалистите прогнозират по-високи добиви и..

публикувано на 16.06.24 в 10:55
Атанас Зафиров

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма

Предстои много тежък и сериозен анализ в партията на всички процеси, които доведоха до загуба на 800 хил. гласа в последните 7 години. Темата за отговорността стои на дневен ред. Никой не бяга от нея.   Това заяви пред БНР избраният за временен председател на БСП Атанас Зафиров. "Партията не може да спре да съществува. Тя има легитимно..

публикувано на 16.06.24 в 10:22
Бойци на ЮНИФИЛ край границата с Израел, 27 октомври 2022 г.

ООН предупреди за реален риск от засилване на конфликта между Израел и "Хизбула"

Съществува "съвсем реален" риск грешна преценка по южната граница на Ливан да предизвика по-широкомащабен конфликт между "Хизбула" и израелските въоръжени сили, предупредиха днес двама служители на ООН в Ливан, цитирани от Ройтерс. Специалният координатор на ООН за Ливан Жанин Хенис-Пласхерт и ръководителят на мироопазващите сили на ООН в..

публикувано на 16.06.24 в 09:31