Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красен Кралев: Стадион "Васил Левски" е напълно достатъчен за нивото на футбола ни в момента

Стадион "Васил Левски" вече е в ремонт
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Със смяна на тревното покритие и поливната система започна ремонта на Националния стадион "Васил Левски". Възстановяването на спортното съоръжение е първата част от програмата на Министерството на младежта и спорта за 2015 година за реновиране на няколко големи обекта, съобщи министър Красен Кралев, който направи инспекция на ремонтните дейности:

Започнахме първата част от програмата ни за 2015 година, свързана с възстановяване на спортната инфраструктура с ремонтни дейности на няколко много големи обекта. Първият е националният стадион "Васил Левски". В момента се сменя тревното покритие и поливната система, която ще отговаря на най-високите стандарти на УЕФА и ще е подобна на "Алианц Арена". Ремонтът е на стойност 360 хиляди лева. Вторият етап ще е закупуването на ново информационно табло, като се подготвя поръчка на стойност около 400 хиляди лева. И след това, третият етап ще е за около 100 хиляди лева и предвижда да се запълнят фугите около седалките, които предизвикаха много течове в закритите помещения и пречеха на закритата писта по лека атлетика. Паралелно с това ще започнем и обявяването на процедурите за зала "Фестивална", зала "София", Зимния дворец, знаете, че мащабни проекти се готвят в София. Срокът за "Васил Левски" е 49 дни, за да може да посрещнем отборите, които ще идват да играят тук и да се провеждат мачове от евротурнирите. За това време ще е готов само теренът, за другите неща не са преведени още поръчките и не можем да кажем срокове. Ще бъдем готови навреме. Нямаме средства и за лекоатлетическата писта, за момента тя е годна. Приоритетът ни за леката атлетика е зала "Фестивална", тъй като не може да има висок спорт без закрита зала.

За "Фестивална" очакваме да бъде около 4 милиона лева, а Зимния дворец трябва да е под 35 милиона. Надявам се да сме доста под тази цена. "Фестивална" е по-лесният проект и тя ще приключи по-бързо. Ремонтът на Зимния дворец ще е поетапен, за да не се прекъсва тренировъчния процес. Имаме и финансов ресурс, и капацитет да приключим бързо тези проекти, но тъй като всичко минава през обществени поръчки, не можем да гарантираме срокове, още каза Кралев.

Министърът на спорта говори и по темата за спортната зала във Варна, която ще приеме мачове от Световната лига по волейбол:

Във Варна казусът е много сложен, колкото повече неща отваряме, толкова повече рани лъсват. Залата е правена преди 50 години и строителите много са претупали нещата. Все пак имаме уверение, че до 20-и юни залата ще получи сертификат за провеждане на Световната лига.

Стадион "Васил Левски" е напълно достатъчен за нивото на футбола, което имаме, това заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев по повод дали има проект за изграждане на нов национален стадион.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна