Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наказателно преследване срещу румънския премиер Виктор Понта няма да има

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Долната камара на румънския парламент потвърди решението на юридическата комисия и отхвърли искането на Националния департамент антикорупция за започването на наказателно преследване срещу премиера Виктор Понта.

Зад запазването на имунитета на Понта застанаха 231 депутати, което с 6 повече от парламентарното мнозинство, с което разполага правителството. Тези цифри са важни и с оглед на предстоящия в петък вот на недоверие.

Във връзка с днешното решение на румънския парламент посолството на Съединените щати в Букурещ се обяви против възпрепятстването на правосъдието от страна на депутатите, а президентът Йоханис каза, че парламентът се е превърнал в щит на Виктор Понта.

Противната теза - тази на социадемократите, които застанаха изцяло зад своя премиер - е че единствено институция, избрана с народен вот може да отнеме властта, дадена с такъв вот, а не например прокуратурата. След като вече 13 министри от кабинетите на Понта са разследвани от правосъдието, някои социалдемократи неведнъж са изразявали мнение, че съдебните процедури се използват избирателно и имат политическа насоченост. 

Въпреки временната победа, анализаторите не дават големи шансове на Виктор Понта да задържи поста си и да избегне наказателното преследване по обвиненията в фалшификация, съучастничество в укриване на данъци, пране на пари и конфликт на интереси. Национално-Либералната партия вече обяви, че ще атакува решението на парламента пред Конституционния съд. 


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна