Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Стоянов - Мрамор

БНР Новини
Георги Стоянов-Мрамор и Симеон Идакиев в студиото на предаването
Снимка: Един мъж, един микрофон
В това предаване имаме удоволствието да общуваме с големия български творец Георги Стоянов, който е със сложна, но интересна съдба. Роден е в Москва. През 1959 година пак там завършва „топлотехника”, но в периода 1961-1963 година учи в Париж кинорежисура. Работи в Студията за хроникални и документални филми, от 1967 година е в Студията за игрални филми „Бояна”. Основател и първи председател е на Кабинета на младите филмови дейци. Преподавател във ВИТИЗ, дългогодишен председател на Съюза на българските филмови дейци, депутат в 9-ото народно събрание и заместник-министър...
Впечатляваща е неговата филмография - той е сценарист и режисьор на множество игрални, документални и анимационни филми, а се е изявявал и като актьор в някои от тях. Не мога да изброя всички заглавия, но все пак ето няколко: „Случаят Пенлеве”, „Щурец в ухото”, „Птици и хрътки”„Прозорецът”, „Брачни шеги”, „Жеко Манолов”, „Павлето”, „С изкуство, не със сила” и още много други.
За творческите си постижения  е носител на множество национални и международни награди от филмови фестивали, на държавни отличия като орден „Народна република България”, „Стара планина”, „Златен век” на Министерството на културата, наградата на София, на киноцентър „Бояна”, на „София филм фест” преди няколко години и още, и още. Автор е и на няколко книги, сред които се откроява семейната сага „Ваучер Калифорния - Гулаг”. За всичко това става дума в предаването. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна