Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Станиславски: Аферата със записите в Полша погреба партия "Гражданска платформа"


Оставките не решават проблема, предизвикан от тайно-записаните разговори в Полша, защото той не се състои от конструкцията на сегашния министерски съвет, а касае политическите кадри в страната.

Това каза за предаването „Събота 150“ по „Хоризонт“ журналистът Боян Станиславски.

Това, което пролича много покрай тези записи е, че в държавата няма политически господар. Политическият елит, който имаме, много обича да се изживява като елит, обаче само в това емблемно, символно отношение. Много обича да говори за себе си, за историята си, за това какви постижения има, но, за съжаление, не управлява. Това са хора със слугински манталитет, които просто повтарят това, което е модерно.

Кредитът на доверие към институциите в страна отдавна е изчерпан, коментира Станиславски. Аферата е показала че „Гражданската платформа“ – единствената партия спечелила два поредни парламентарни избора, е на път да изчезне:

В това отношение, абсолютно, тази афера я погреба! Може да се каже! Хората го усещат. Политическите нагласи в обществото в момента се променят. Проблемът може би е в това, че аферата е била „яхната“ от крайнодесни центрове – партии и медии.

Станиславски не се ангажира с прогноза дали парламентът на страната ще бъде разпуснат скоро, но според журналиста, към момента, това изглежда малко вероятно. Подслушванията са относително ново явление и нов политически инструмент в Полша, уточни той.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна