Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Комисията за защита на потребителите проверява детските столчета за автомобили

Снимка: БГНЕС

Комисията за защита на потребителите започна масови проверки на детските столчета за автомобили. Те са задължителни, когато в превозното средство пътува дете. В момента има два валидни стандарта за детски столчета, които трябва да бъдат спазени.

Изключително важна е информацията за групата и теглото на детето, за които е одобрена седалката. Тя може да бъде намерена на етикета на продукта. Групите са пет вида, като се разпределят за деца до приблизително 12 години. Първата група е "0" и е предназначена за бебета до приблизително 9 месеца, чието тегло е до 10 кг. Тази група има и разновидност "0+", която е за деца до 15 месеца и тегло под 13 кг. Останалите - първа, втора и трета група, са съответно за деца до приблизително три години, между три и седем години и между шест и 12 години.

В момента са валидни два стандарта, като по-старият ще може да бъде използван до 2018 г. Другият е по-нов, а основните промени в него са свързани с това, че седалките се мерят по-скоро по възрастта и ръста на детето, а не по теглото му. Освен това иновацията въвежда изискването деца до 15 месеца да пътуват задължително с гръб по отношение на посоката на движение.

В момента сериозни нарушения по начина на предоставяне на информацията не са открити.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна