Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вили Лилков: Държавата да се върне в ромските гета

Снимка: БГНЕС

За изграждане на постоянни полицейски постове и на здравни пунктове в т.нар. "ромски гета", настояха на извънредна пресконференция от ДСБ.

Държавата е абдикирала от решаването на проблемите на тези хора. Прехвърлила е всички задачи по тяхното благоустройство, по контрола върху общините и се получава така, че държавата само констатира, когато се появи напрежение или проблем в тези гета и се намесва със засилено полицейско присъствие, за да потуши съответния скандал или конфликт, коментира в предаването "Преди всички" депутатът от Реформаторския блок Вили Лилков.

Той обясни, че ДСБ предлага държавата да се върне там, където е абдикирала през последните 10 години:

С нормално полицейско присъствие, не засилено, с нормален контрол върху тези гета, защото там, когато няма държава, криминалният контингент и местните феодали контролират гетата. От друга страна тези гета са лишени от елементарни медицински грижи, което представлява огромен проблем.

Вили Лилков даде пример с това, което се направи в друг столичен квартал – "Факултета", където близо до полицейския участък е изградена здравна служба.

Той каза още, че социалните служби също трябва да влязат в гетата.

С 99% от това, което казват от ДСБ, аз съм напълно съгласен, коментира председателят на Центъра за междуетнически диалог и толерантност "Амалипе" Деян Колев:

Връщането на институциите в кварталите, което е необходимо, трябва да бъде направено по начин, който не води до тяхната допълнителна сегрегация.

Според него в ромските гета има нужда от социални и здравни институции, но трябва да се предприемат мерки хората да могат да работят извън тях, както и децата да учат извън гетата.

Той отрече да са дадени милиарди за интеграцията на ромите:

Доклад на правителството за изпълнение на националната стратегия за интеграция на ромите, внесен вече в Народното събрание, сочи, че през последните седем години са инвестирани 68 милиона лева.

Разговорите с Вили Лилков и с Деян Колев можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна