Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две премиери на млади творци от Шумен

БНР Новини
Снимка: личен архив

Шумен, градът, в който се е състоял първият официален концерт в българската история, предлага на 15 юни две премиери – в една и съща вечер, на една и съща сцена. Това се случва за пръв път в историята на Вокално-театралната формация с ръководител Диана Колева. Трупата е под егидата на Младежки дом и Обединена школа по изкуствата в града. Публиката ще види „Хвърчащата класна стая” и „Апартамент №7”. Повече за събитието научаваме от г-жа Колева:

„Хвърчащата класна стая” е авторска адаптация по едноименния и много любим на децата роман от Ерих Кестнер. Действието на спектакъла, както и в книгата, се развива в пансион, където децата нямат връзка със своите родители и живеят напълно сами. В оригинал книгата описва период от началото на 30-те години на ХХ век. Промените са направени така, че посланието да докосне съвременните деца. Жанрът е комедия. Веднага след това Вокално-театралната формация представя своята нова авторска пиеса (отново комедия) „Апартамент №7”. Тя е създадена и се изпълнява от по-големите ученици на трупата. Идеята на спектакъла е също толкова актуална и новаторска, колкото и в предшестващата пиеса. Този път участниците се опитват да внушат идеята, че парите не са всичко на света и хората трябва да следват мечтите си, за да бъдат истински щастливи. Засяга и проблема за родителите, които постъпват неправилно като чертаят пътя на своите деца, вместо да ги оставят сами да изградят бъдещето си. Една от големите изненади на комедийната вечер е музиката към спектакъла. Камен Колев – един от участниците, е подбрал най-доброто от своите творби, които публиката ще може да чуе за първи път. Хореографията на представлението също е дело на ученичка – Катя Добрева.
Трупата е основана преди 20-ина години в гимназия с преподаване на чужди езици „Никола Вапцаров”, гр. Шумен. Под ръководството на Диана Колева съставът взема участия в национални и международни конкурси, печели първи награди в Румъния и България. След това прераства във вокално-театрална формация към Обединена школа по изкуствата „Анастас Стоянов”, постепенно се видоизменя и усъвършенства. Следват успешни участия на конкурси и фестивали в Германия, Полша и др. На фестивал за трупи-аматьори в Германия съставът бива селектиран измежду 100 участници от целия свят. Там възпитаниците на трупата излизат на сцената с пиеса на немски език. В Полша формацията представя своя авторска пиеса на английски език и отново е посочна сред най-добрите. През последните две години броят на участниците непрекъснато се увеличава. Множат се и проектите. Създавайки предимно авторски пиеси, учениците имат възможност да творят не само като изпълнители. Целта на тяхната ръководителка е да създаде у тях умения да формират собствените си идеи, превръщайки ги в уникални продукти на изкуството. Те сами пишат пиесите, сами организират декори, реквизит... Първото представление, изпълнено с авторска музика, се нарича „Легендата за побитите камъни”, а второто е предстоящата премиера на „Апартамент №7”.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени