Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тр. Меретев: Родителите на деца с увреждания трябва да бъдат подкрепени да имат следващ наследник

Снимка: Радио ВИДИН

От 9 години фондация "Деца с проблеми в развитието“ помага на родители на деца с увреждания. 160 семейства получават подкрепа. Проект "Дете - да споделим с вашето семейство“ е продължение на усилията за подобряване на качеството на живот на деца със специални потребности.

Ръководител на проекта е Анита Кънчева, която иска да подкрепи раждането на втора рожба в семейство на дете с увреждане:

Проектът цели да създаде обществен дебат, да насочи вниманието към семействата на деца с увреждания и да подкрепи идеята за раждане на второ дете. Друга цел е да създадем платформа за взаимопомощ между семействата. Понякога здравото дете в такова семейство е подложено на риск и изисква голямо внимание. Според нея родителите на децата с увреждания трудно вземат решение да създадат следващ свой наследник.

Експерт-психологът Жулиета Темникова, която има богат опит в работата на деца с увреждания и техните семейства каза, че най-полезното в този проект е поставеният акцент върху семейството и ползите са насочени и към децата без проблем: Надеждите ми са с този проект да алармираме обществеността. Надявам се, че чрез проекта ще може да се стигне до сърцата онези хора, които имат нужда от помощ.

Най-важното е семействата да бъдат подкрепени да отгледат детето си с увреждане и да бъдат мотивирани да създадат друг свой наследник. Има три нива на анализ по отношение на децата с увреждания и техните семейства, обясни директорът на фондация "Лумос България“ Трендафил Меретев: Първото ниво е националното ниво и водената национална политика. Второто е местното ниво и третото ниво е индивидуалното – емоционалният и психологическият статус на децата и родителите им.

Парадоксален е фактът, че приемните родители се подпомагат финансово, а квалифицираните биологични родители не получават помощ, изтъкна той: Приемното семейство, в което детето се настанява временно, струва на държавата между 3 и 4 хил. лева, а отглеждането на детето в институция струва на държавата от 20 хил. лева нагоре на година. Ако един квалифициран родител стои вкъщи и се грижи за детето си, не получава никаква помощ. Подпомагат се приемните родители, а биологичните не се подпомагат. Няма системна политика в това отношение. Това е интересен момент в нашето законодателство.

Според Меретев няма създадена нагласа, че детето с проблеми трябва да остане в семейството и трябва да бъде така направено, че семейството да получи цялата необходима подкрепа, за да расте детето в семейна среда.

Той обясни, че целта на изваждането на децата от институциите и показването им пред света е връщането на детето, ако не в биологичното си семейство, то поне в приемно такова: Предполагам, че ще се случи и промяна в обществената нагласа. Трябва да се извърви дълъг път както в обществената нагласа, така и в политиката.

Налага се мащабна намеса в образователната среда, заяви Меретев: Педагогическите специалисти не са добре подготвени как да работят с деца с увреждания. Ресурсните учители, специалисти в тази област, са много малко и са недостатъчни.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна