Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Даниела Бобева: Наложително е да се създаде по-стриктна система за контрол в надзора на БНБ

Снимка: БГНЕС

Вчера управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров депозира оставката си, считано от 10 юли, в писмо, изпратено до народните представители.

Една от задачите на следващия управител на БНБ ще е да се възстанови доверието в банковата институция, коментира в предаването "Преди всички" бившият вицепремиер в правителството на Пламен Орешарски и дългогодишен експерт в БНБ Даниела БобеваТя припомни, че от октомври у нас започна работа екип на Международния валутен фонд, който оценява банковия надзор:

Очакваме много скоро да излезе този доклад, в който ще се каже какви са били проблемите и пропуските в банковия надзор. Там обаче ще се дадат и конкретни препоръки. Затова мисля, че на следващия управител и на подуправителя по "Банков надзор" ще бъде доста лесно да се справят с проблемите.

Бобева обясни, че "Банков надзор" е затворена институция в самата БНБ и въпреки че тя е била директор години наред там, не е имала информация за това какво се случва с банките у нас и как се надзирават:

Това е една изключително затворена система и може би от това идва и един от основните проблеми. Необходимо е да има ясна система за отговорност, кой за какво отговаря, защото независимостта и затвореността е едната страна, но когато настъпят проблеми, данъкоплатците плащат за това. Може би една много по-стриктна система за контрол в надзора е наложително да бъде създадена.

За идеите да се носи колективна отговорност бившият вицепремиер коментира, че този сценарий е игран при управлението на Тодор Вълчев:

Колективната отговорност означава безотговорност. По-скоро трябва да има контрол върху изпълнението на функциите в надзора, отколкото да се въвеждат колективни отговорности.

Даниела Бобева изрази сериозни притеснения от предстоящото увеличение на цената на тока и призова за търсене на баланс в енергийната система:

Може би един външен одит на енергетиката, както правим на БНБ, нека да се направи и на енергетиката, защото там е една огромна яма, в която тънат парите на нас като платци на сметките, а бизнесът - това ще се отрази много сериозно върху конкурентоспособността на българските компании.

Цялото интервю с Даниела Бобева можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна