Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на отворените врати на производителите на оранжерийна продукция

Снимка: Радио Видин

Днес производителите на оранжерийна продукция за първи път организират Ден на отворените врати. Идеята е потребителите да предпочетат зеленчуците, които са родно производство. Тези отворени врати ще бъдат на тържището в Пловдивското село Огняново. Участие ще вземат 15 оранжерии. Това ще бъде един своеобразен протест на производителите срещу заливането на българския пазар с вносна продукция.

Пламен Димитров
, изпълнителен директор на Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция, каза в предаването "Преди всички", че според данните някои от зеленчуците на пазара са 90 процента български, но при други този процент е едва 10.

По данни на Министерство на земеделието, в България има около 10 хил. декара оранжерии, които са регистрирани, но според данни на Асоциацията с тези, които не са регистрирани, те се около 12 хил. декара:

Оранжериите не са достатъчно, за да задоволят българския пазар с пресни зеленчуци, но по-лошото е, че те не могат да го задоволяват целогодишно, каквото е тяхното предназначение. Причината е, че поради високите цени на горивата и големия разход на такива горива оранжериите отиват в засаждането все по-късно и по-късно и нашата продукция, вместо да започне да излиза от януари – февруари, ние излизаме обикновено април, когато излиза и полското производство.

За да започне родно производство да излиза на пазара през зимния период, трябва да се промени политиката на правителството, да се стимулира отглеждането на продукция в оранжериите, най-вече в отопляваните, където разходите са много, подчерта Димитров.

Цялото интервю на Веселина Миланова с Пламен Димитров можете да чуете в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна