Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илия Кузманов: Протестът на полицаите се неглижира

Снимка: БГНЕС

В началото на седмицата Синдикалната федерация на служителите в МВР/СФСМВР/ реши да остави пред парламента символичната палатка и насрочи следващ голям протест на 5-и юли, когато е професионалният празник на МВР. Лозунгът на този протест ще е „Ние не празнуваме“.

Основният мотив за недоволството на служителите на реда е готвената пенсионна реформа в сектор "Сигурност". На преговорите между синдикатите и ръководството на МВР не се стигна до съгласие. Полицаите протестират и срещу лошите условия на труд.

Протестът на полицаите се неглижира, заяви в предаването „Преди всички“ Илия Кузманов – заместник-председател на УС на СФСМВР:

Факт е, че 15-и ден осевата линия пред парламента беше пресечена от депутати от различни парламентарни групи, но не получихме покана нито от ръководството на съответните ресорни комисии, нито от парламентарни групи, нито от МВР за разговори по темата.

Според Кузманов състоянието на МВР е много сериозно и сериозно трябва да се говори по темата.

Оставките, за които настояваме, не са самоцел на протеста. За нас много по-важни са проблемите, които сме поставили и разговорите по тях, коментира той.

Илия Кузманов подчерта, че трусовете в МВР са неизбежни, предвид нормативната база:

Сто документа трябваше да бъдат приети след промяната в Закона за МВР. Ние се занимаваме с нови нормативни документи буквално всеки ден. Бих казал дори, че от това страда работата ни и услугата сигурност./…/ Всеки ден, всяка седмица имаме нови наредби, заповеди, инструкции. Човек не е в състояние да бъде в течение на всички тях.

Цялото интервю с Илия Кузманов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна