Eмисия новини
от 22.00 часа

Над хиляда големи компании спряха за час производство заради поскъпването на тока

| обновено на 26.06.15 в 12:39
Снимка: БГНЕС

Повече от хиляда големи компании участваха в протеста на работодателите срещу очакваното поскъпване на тока за индустрията с между 13 и 20 процента. Предприятията спряха производството си за един час преди обед. Въпреки че има напредък в диалога с властта, бизнесът отчита постигнатото като недостатъчно и затова не отмени планирания преди седмица протест. 

Въпреки поисканата преди седмица и осъществена среща с премиера и ресорните министри и набелязаните конкретни мерки бизнесът все още чака реалното решаване на проблема в енергийния сектор, включително реформиране на цялостния ценови модел, с балансиране на интересите на всички страни и въздържане от промени в цените както за стопанските, така и за битовите потребители. 

Ефективните протестни действия обхванаха цялата страна и всички производства. Преди всичко енергоинтензивните предприятия. Това са предимно такива производства, които са ориентирани към износ, те формират гръбнака на износа. Това са металургия, стъкларска, циментна промишленост, посочи Камен Колев от Българската стопанска камара. Протестът обединява всички работодателски организации. Бизнесът пресмята още: Запълването на тази дупка в НЕК, в резултат на повишаването на цените за бизнеса, чрез тази съставка "задължение към обществото" с повече от 100 процента, запълва една дупка от 280 милиона, да кажем. В същото време нашите разчети показват една загуба за бюджета от минимум 650 милиона. Негативният ефект ще надхвърли над два пъти позитивния ефект от това запълване на тази дупка в НЕК, каза Колев.

Снимка: Венелина ПоповаНад 2 хиляди работници от индустриалния сектор в Стара Загора се включват в протестното шествие, организирано от техните работодатели срещу увеличаване на цената на тока за промишлеността. Шествието преминава по старозагорските булеварди "Патриарх Евтимий" и "Цар Симеон Велики", и ще завърши с митинг пред сградата на областната администрация. Протестиращите издигнаха множество плакати, като най-големият гласи: "Внимание! Увеличението на тока - опасно за живота в България".

В цялата страна заетите в индустриалния сектор са над 160 хиляди. За първи път в най-новата история на България, след прехода от 1989 година, на улицата са представители от целия частен сектор работодатели, работници, които искат да спре източването на средства от енергетиката и не просто да спре растежът на цените на електроенергията, а искат дългосрочно стабилизиране на сектора. 
Според Румен Радев икономически директор на Холдинг "Загора", предлаганото увеличение на тока за промишлеността, само за техния холдинг, ще доведе до още 1 милион лева разходи за електроенергия, което е непосилно. Задълженията на държавните дружества в енергетиката за миналата година са се увеличили само в НЕК четири пъти. В същото време американските централи отчитат печалби от стотици милиони левове, при това работят с пъти по-малък персонал. За сравнение "Контур Глобал Марица-изток-3" за заплати на персонал, за около 470 души, се отделят по 20 милиона лева годишно, в същото време ТЕЦ "Марица-изток-2" се отделят 100 милиона лева или пет пъти повече за разходи за заплати на работниците.

В Бургас към националния едночасов протест се присъединяват две предприятия Акционерното дружество "Спартак" и "Български морски флот "Порт Бургас". 30-процентни съкращения ще трябва да бъдат извършени в завод "Спартак", ако се повиши цената на тока за индустрията, казаха от ръководството на предприятието. 


Протестът ще продължи, заяви председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев
Следващия път ще спрем за два часа, в много голям брой предприятия, докато не се изпълнят нашите искания. Не може една страна, която е малка страна България, с една скромна икономика, с една скромна индустрия, да плаща по-висока цена на електроенергията, отколкото другите европейски страни. Тоест не искаме разпространение на европейските практики в България, спиране на износа на електроенергия на по-ниски цени от това, което консумира българската индустрия, с което създаваме условия за неконкурентоспособност на българската индустрия.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020