Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диригентът Любка Биаджони каза, че в Софийската филхармония се управлява с насаждане на страх

Снимка: ljubkabiagioni.de

Скандалите в Софийската филхармония продължиха, след като през седмицата беше хвърлена втора оставка, на диригента Любка Биаджони. Преди месец беше уволнен диригента Илия Михайлов, тъй като той обвини ръководството на музикалния състав в злоупотреби. Госпожа Биаджони заяви, че във Филхармонията има конфликт на интереси. В отворено писмо тя написа, че причината да напуска са действията на диригента Максим Ешкенази и ръководителя на „Управление на творческата дейност" Светлина Терзиева. Подробностите - в интервюто на Снежана Иванова с Любка Биаджони в звуковия файл.



В пространно писмо до екипа на предаването споменатата от диригент Биаджони Светлина Терзиева пише, че цени изключително много госпожа Любка Биаджони и че е изненадана от нейното поведение. "Бих искала да поднеса своето извинение към нея", пише Терзиева, която отказа да участва в предаването. В писмото на Светлина Терзиева пише, че едногодишният договор на Любка Биаджони изтичал на 30 юни и няма да бъде подновен, защото той изисква постоянно пребиваване в България. Биаджони, пише още в писмото, не е изказала възражения, когато директорът Виктор Стоянов я предупредил за това.

От Софийската филхармония са предложили като събеседник по проблема Николай Куманов, председател на синдикалната организация на оркестъра. Той подчерта, че позицията му е принципна и не застава на ничия страна в конфликта.

Истина е, че залите бяха празни, преди да бъде назначен сегашният ръководител Виктор Стоянов.

Николай Куманов не отрече казаното от Любка Биаджони, че музикантите купуват билети за концертите, в които участват. Според него, Илия Михайлов и Любка Биаджони били назначени от предишното ръководство без конкурс, както се изисква, и са били на срочни договори, изтичащи на 30 юни.

Цялото интервю с него можете да чуете от звуковия файл.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна