Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хр. Христов: България е първата страна обявила фалит в целия Социалистически блок

Страната е фалирала общо 3 пъти преди 1989 година

Снимка: БГНЕС

Като цяло българското общество не знае как е управлявана страната в периода 1944 – 1989 г. Документалното разследване, което аз направих,  показва къде са заключени трите фалита по време на управлението на Тодор Живков и целия механизъм на начина, по който се е управлявала плановата икономика.

Това каза за предаването "Конструкция" по „Хоризонт“ разследващия журналист Христо Христов.

Всъщност се оказа, че голяма част от тези механизми са с гриф „Строго секретно“ и са се знаели от малцина хора в Политбюро.

От всички страни в бившия социалистически блок България е първата страна, много преди Полша, да фалира - 15 години след взимането на властта. 1960 година е първият фалит. Той идва буквално няколко години  след като Тодор Живков се утвърждава на поста „първи секретар“. Тогава той залита по внесеното от Вълко Червенков „скокообразно развитие“, видяно от Китай, но се оказва, че по това време българската икономика не произвежда нищо повече от зеленчукопроизводство, тоест износът, от който можем да имаме постъпления на валута, е изключително минимален. В същото време кредитор на НРБ е Съветския съюз. По това време СССР е дал едни кредити, с които е закупена техника, обаче се оказва, че няма обучени хора, които да работят с нея.

Живков обаче, заедно с тогавашния министър-председател Антон Югов е писал писма до Хрусчов, в които е отдал слабата реколта на лошото време, за да отложи връщането на заема. Това обаче не е било одобрено и председателят на БНБ предлага продажба на златния резерв, който по това време се е намирало в държавната банка на Съветския съюз.

Предложението Съветския съюз да продаде това злато на международните борси, а то е 23 тона и малко, още същия ден е прието. Продажбата на злато не покрива дълговете, но Хрушчов взима златото.

Фалитът е потвърден и от германските архиви. Малко по-късно е последвало предложението България да стане 16-та република в СССР.

1973 г., когато Живков за втори път предлага, той пак се опитва да излъже Брежнев с една специална програма за развитие на българо-руските взаимоотношения до 1990 г. И тогава обаче Брежнев отказва, тъй като казва: „Ние не знаем какво става за следващата петилетка, ти искаш, Тодоре, до 1990 г.

Вторият фалит е през 1977 г., след като през 1975 г. България взема решение да заложи в икономическото си развитие на тежкото машиностроене.  Израелско- арабската война през 1974 г повишава сериозен ръст в цените на петрола и страната ни се оказва в неплатежоспособност.

В Бюджета на страната след 70-те години като „приходи“ са били вписвани  дълговете, които държавата е взимала от западни банки, каза Христов като се позова на официални документи.

Третият фалит е обявяването на мораториум върху плащането на външния дълг от Андрей Луканов. Документите показват, че той е бил явен още през 1987 г., заяви Христов.

Борческите групировки са били активните участници в разграбването на вещественото наследство от комунизма, обясни Христов в отговор на слушателски въпрос и обобщи:

В крайна сметка те поставиха основата на днешните олигарси.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна