Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Буряна Ангелакиева: Очаквахме награда за „Каръци“, но не и най-голямата

Режисьорът на "Каръци" Ивайло Христов
Снимка: Венета Павлова

Българският филм „Каръци“ на режисьора Ивайло Христов спечели голямата награда на Международния фестивал в Москва.

Това беше невероятна и неочаквана новина, каза в интервю за „Хоризонт до обед“ Буряна Ангелакиева – директор на Културния институт в Москва:

„Каръци“ обра всички главни награди, което показва неговото високо кинематографично качество. Триумфалният ден на филма започна още сутринта, когато на пресконференция, където се раздават наградите на пресата и други обществени организации, той, според мен, получи много силно отличие – на гилдията на журито на руските кинокритици. Единодушната им оценка е по-висока от тази на международното жури на пресата и показва високия критерий, с който те подхождат към чуждестранните фирми.

„Каръци“ е получил признанието и на Асоциацията на руските киноклубове.

Когато съберете най-високата оценка на критика и публика, мисля, че това говори само по себе си. Като венец на това единодушие се появи вечерта и наградата "Златен Свети Георги". Съвсем неочаквана, защото ние всички бяхме с нагласата, че на такъв форум ще ни дадат най-много награда за режисура, каза още Буряна Ангелакиева.

Тя коментира и ролята на културните институти по света:

Последните години, предвид новите постижения в българското изкуство, аз мисля, че културните центрове работят много активно. Всеки съобразно спецификата на мястото, където работи, на държавата, обществената нагласа, атмосферата.

Буряна Ангелакиева каза, че юни е един от най-натоварените месеци в културния живот на Москва, а Българският културен институт участва активно в него:

Имахме две участия в две големи международни изложби. Първата изложба е един международен театрален проект, който се казва "Театралният костюм през вековете". Той е под международната егида на сценографите, театралните работници, архитекти на сцената, която има седалище в Америка. Участваваха 200 души от 31 държави. Нашето участие беше в лицето на доц. Мария Райчинова и младата сценографка Мира Каланова, така, че авторитетът на нашето представяне беше подчертан. Младата дизайнерка Нури Димитрова, в самостоятелно участие представи един гигантски манекен на сватбената рокля на Екатерина Втора, който кандидатства и за рекордите на Гинес.

Интервюто с Буряна Ангелакиева можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна