Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ал. Грозев: На фестивала "Любовта е лудост" ще бъдат показани 4 премиерни бългаски филма

Снимка: Георги Нейков, БНР

Няма как фестивалът да не е повлиян от 100-годишнината на българското кино.Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ художественият директор на фестивала „Любовта е лудост“ проф. Александър Грозев. Тази година във фестивала ще има 4 премиерни български филма, поясни той. Начело е „Каръци“, който спечели голямата награда от кинофестивала в Москва.

Филмът „Бартер“ ще участва в конкурсната програма. Освен това ще покажем „Събирачът на трупове“ и „Жената на моя живот“.

За фестивалът във Варна се събира елитът на българското кино, изтъкна той.

Имаме една много интересна идея, която се надявам да осъществим – да покажем класическите български филми на колкото се може по-голяма аудитория от варненски зрители. Ще отбележим и юбилеите на изтъкнати наши творци като Георги Мишев и Вера  Найденова, които навършват 80 години. Ще покажем и филми, свързани с живота и творчеството на Валери Петров.

Фестивалът разчита и на силна международна програма. Ще бъдат показани носителят на „Златна палма“ и носителя на голямата награда от фестивала в Сан Себастиян, документален филм за футболиста Лионел Меси, участвал на фестивала във Венеция и др. 

Ще се организира и един голям концерт с филмова музика. Предимно от български филми. Ще има и кулинарно състезание между популярни актьори.

Вместо традиционните 7, тази година фестивалът ще продължи 10 дни.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна