Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на Сливен: Незаконното строителство в ромските квартали улеснява и трафика на хора

Снимка: БГНЕС

Събарянето на незаконните постройки не е най-добрият начин за решаване на проблемите с незаконното строителство в ромските квартали. Община Сливен работи по начин, удовлетворяващ и двете страни, каза кметът ѝ инж. Кольо Милев на откриването на работна среща за "Проучване на трафика на деца в общините Сливен и Пазарджик".

Срещата, на която община Сливен е домакин, е инициирана от Фондация "Партньори България", Посолството на Франция в София, организацията "Тер дез Ом" – Будапеща, с подкрепата на Френския институт в България.

През януари е проведено изследване на Оливие Пейру и фондация "Партньори – България" за трафика на деца в София, Сливен, Нова Загора и Пазарджик. Изследването по проект на френското правителство проучва маршрутите на трафик на малолетни и непълнолетни. Целта е да се изградят стратегии за превенция и закрила на жертвите.

От името на домакините кметът на Сливен Кольо Милев обърна внимание, че за да се стигне до трафик на хора, способстват проблемни ситуации с малцинствата. Една от тях е незаконното строителство в ромските квартали, въпрос, който не е решен в цялата държава.

Много е силно казано да събаряме жилищата или да правим графици за събаряне на жилища. Вярно е, че там, където има самонастаняване, където парцелите са чужди или държавни, там държавата трябва да се намеси. Но там, където е общинска земята, трябва да търсим варианти двете страни да реагират подобаващо. Ние вече в квартал "Надежда" и в някои други квартали правим списъци за желаещи да си закупят земята, която в момента ползват. Освен това, ние говорим и за създаване на условия за интеграция, за подобряване на условията на живот. Подписахме и договор с Министерството на труда и социалната политика, също и с швейцарския посланик за изграждане на комплекс от дейности в квартал "Надежда", където ще имаме детска градина, ясла за 150 души, читалище и медицински услуги, и други социални дейности, по който проект започваме да работим.  


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна