Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за Николай Хайтов

Днес, 30 юни 2015 г., се навършват 13 години от смъртта на големия български писател, драматург и публицист, авторът на „Диви разкази“ – Николай Хайтов.
През 1976 г. Хайтов печели Първа награда на световния конкурс за къс разказ в Ансберг, Германия. Бил е председател на Съюза на българските писатели, академик на БАН, носител на орден „Стара планина“.
Сред най-известните книги на Хайтов са „Шумки от габър“, „Диви разкази“. По негов сценарий са филмите „Козият рог“ – 1972 г., „Дърво без корен“, „Мъжки времена“, телевизионния сериал „Капитан Петко войвода“.
Отбелязваме годишнината от смъртта на Николай Хайтов с откъс от неговия разказ „Дърво без корен“, прочетен от самия него.
Николай Хайтов е роден на 15 септември 1919 г. в с. Яворово. Родителите му са обикновени селяни. Завършва прогимназия в родното си село. Вместо да постъпи в гимназия в Пловдив, сам изкарва хляба си в големия град. Работи като чирак в магазин за брашно, келнер в кръчма, камериер и общ работник в железопътните кариери край село Крумово, Пловдивско в продължение на 3-4 години. През 1938 г. завършва гимназия в Асеновград, издържа се с тежък труд по строежите и взема по две години за една. Така завършва и висшето си образование в Лесотехническия факултет в София през 1943 г. От 1946 г. постъпва на работа в родопските гори. От 1951 г. е инженер-лесовъд в стопанство „Боровец“, Самоковско. Там разрешава на местното население да използва падналите дървета в гората и по този начин нарушава партийните догми. Бил е осъден на 8 години строг тъмничен затвор и уволнен дисциплинарно от Министерството на горите, без право да работи по специалността си от тук нататък. По-късно присъдата е отменена, но две години остава безработен. Принуждава се да търси препитание с писане на очерци и тогава литературния му талант е забелязан.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна