Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Дацов:

Няма българска банка, зависима от гръцката криза

Снимка: БГНЕС

Гърция изпадна в дефолт, след като не преведе вноската в размер на 1,6 млрд. евро към Международния валутен фонд. По този начин балканската държава се превърна в първата развита страна, която не успя да изпълни задължението си към МВФ. 

Финансистът Любомир Дацов анализира как ни засяга банковият колапс на Гърция и защо твърдим, че България е подготвена в случай на фалит на южната ни съседка. 

Самите гръцки банки имат достатъчно пари, каза пред Радио Пловдив Любомир Дацов. Той поясни, че ЕЦБ е наляла от началото на 2015 г. около 78 млрд. евро. Брутният вътрешен продукт на Гърция е около 170 млрд. евро., т.е. освен парите, с които разполагат гръцките банки, те са получили и 50% от БВП помощ от началото на годината. 

Изпадането на Гърция в дефолт Дацов коментира така: На първо място, означава, че те не могат да си плащат задълженията и вследствие на това те трудно могат да вземат пари и да финансират дефицита по бюджета си откъдето и да е, т.е. не е едно и също, ако дефолтът е към т.нар. международни институции, каквито са Международният валутен фонд и Световната банка, и към частните банки. Ако е към частна банка или към частна институция като цяло, може включително да се пристъпи към изземване на имущество през съда на гръцката държава. Но когато има дефолт към МВФ, ние това нещо сме го преживявали в началото на 90-те години, всъщност тези, които са били родени тогава, когато правителството на г-н Луканов обяви мораториум по плащанията на нашия външен дълг, ние знаехме, че следващите няколко години нямахме достъп до международно финансиране и трябваше да изпълняваме едни много трудни програми, ако искахме да се върнем в нормалното семейство на хората, които си плащат задълженията, когато вземат пари.

Така че Гърция в момента си лепна едно голямо петно. Тя ще има допълнително затруднение до достъпа до финансиране и в края на краищата правителството иска, не иска, ще трябва по някакъв начин да седне на масата на преговорите и да се опита да предоговори условията отново по дълга.

Запитан какъв компромис е нужен сега на Гърция и на 18-те страни-членки на еврозоната, икономистът отговаря: Аз не мисля, че правилната дума е компромис. Всъщност, ако вие сте на върха на една сграда и падате от нея, компромис ли трябва да направите, за да ви спаси някой? Това не е компромис, което искат Европейският съюз и МВФ. Те се опитват да спасят в случая безразсъдно сриващата се Гърция в пропастта заради политически игри или хора, които, общо взето, освен популизъм видимо не разбират от държавно управление. И това е големият урок за всички нормални хора не само в България, Гърция и в  Европа, тъй като, ако погледнете последните няколко години, не знам защо на хората им се струва, че популизмът е разумно нещо и те могат да гласуват за популисти. Видяхме за 4 месеца какво се случи, защото тежкото положение на Гърция естествено не е от тези последни 4 месеца, но това правителство, дошло с абсолютно неразумна и популистка програма, базирана на реални обещания, просто допълнително утежни нещата. Ако погледнете, само за първите 5 месеца Гърция е загубила например 10% от данъчните си приходи.

По отношение на подкрепата на ЕС и наличието или отсъствието на солидарност, Дацов смята: Европа предлага взаимопомощ, проявява солидарност, но, общо взето, съгласете се, че дори много да обичате съседа си, но ако сте му дали хиляда лева назаем и той ви каже, че трябва да му дадете още хиляда лева, защото му нарушавате комфорта на живот, но няма да ви ги върне, вие какво ще направите като добра християнка?

Каквито и да са вариантите за Гърция и независимо от сценариите, Дацов смята, че те минават през обедняването на гърците. 

Това е пример и за българите. Когато дойдат политици, които се опитват да вземат заеми, опитват се да говорят, че трябва да има дефицит, за да стимулират икономиката, обещават да направят всичко добро, което е добро за българите, нека да им свети лампичката със случая на Гърция. Защото последните години всъщност това, което се случи, беше от едни политици, които много искаха да дадат всичко на гръцкия народ. 

Интервюто на Живка Танчева с Любомир Дацов можете да чуете от звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна